Uudised

Suusaradadest

Autor: Meelis Kattai

Murelik suusahuviline Diana Genrihov saatis Valga Spordile kriitilise e-kirja: "Vot nii hoolitakse Tõrvas oma suusatajatest. Aga Valgas pole ju suusatajaid, sajab vihma jne … otsitakse 100 põhjust, miks mitte radu teha. Võivad masina maha müüa. Polnud vaja raha kantida mõttetu masina alla, mida ei saa korvpallis kasutada." Selguse mõttes tuleb ära mainida, et Valga Spordi vastase pahameele ajendiks oli kiri, mille saatis D. Genrihovale Tõrva valla spordi ja rahvatervise spetsialist Tiina Neumann, tsiteerin ka seda: "Tere, Eile just sai rajad sellisesse korda, et võiks suusatada ja kutsuda ka suusasõpru rada nautima, aga täna...  :(, ilmselt jääb homne sõit ära, sula võtab lume silmnähtavalt. Ega rahvas pole ka harjutada saanud. Vaatame täna pealelõunal olud üle ja siis paneme kodulehele ja FB lehele ka vastava teate. Mis teha, looduse vastu ei saa, aga loodame parimat, et tuleb veel lund ja külma :)." 

Harrastussportlasena saan ju aru suusahuvilise kriitikast, tal jäi tõenäoliselt eile õhtune suusaring tegemata, kuna rada oli ette valmistamata. Oleksin ka ise nördinud, kui õhtuks planeeritud võrkpallitrenn jääks tegemata, kuna saal on hooldamata. Ehk mitte kõige kohasem näide, kuid annab mõttest aimu.

Selgituseks siis niipalju, et eile sadas tõesti maha arvestatv kogus lund, mis oleks lubanud rada valmistada. Selleks oleks pidanud eile õhtul peale lumesadu rajale tõttama, valmis oleks see saanud meie tehnilist võimekust arvestades juba sügavas pimeduses. Pidasime rajameistriga nõu, vaatasime ilmateateid ja toetudes prognoosidele, mis lubasid järgmiseks päevaks (25.01.) 4 kraadi sooja ja vimasadu, otsustasime tühja tööd ja asjatud ressursi raiskamist vältida (paraku pean eelarvelise asutuse juhina ka raha lugema). Nagu selgus, oli meil õigus, et üheks ööks suuraja tegemine ei ole kuigi mõtekas, kui mitte lausrumalus (juuresoleval pildil raja seisukord täna pärastlõunal 25.01). Ja mitte parastamiseks, polnud ka Tõrvas tänaseks, varem vaevaga tehtud rajad enam esmaklassilises korras.

Kui nüüd veel võrdlusi tuua meie tublide naabrite tõrvakatega, kes on loonud tõepoolest väga head võimalused suusaspordiga tegelemiseks, siis on need pehmelt öeldes erinevad. Seda just tehnika osas, nimelt neil on olemas suusaraja traktor, mille produktiivsus on kümneid kordi suurem, kui ATV taga lohistataval haakeriistal, rääkimata sellest, et juht ei pea istuma tunde jääkülma tuule käes. 

Kui veel suusahuvilise kirja juurde tulla, siis tuletan meelde, et Tartu mnt rada oli ettevalmistatud ja sellise olematu lumega niivõrd - kuivõrd sõidetav kuni eilse lumesajuni. Soovitus meie äsja soetatud masin maha müüa, tuleneb ilmselt liigsetest emotsioonidest ja teadmatusest selles osas, et seda masinat kasutatakse aasta läbi väga erinevateks töödeks, mitte ainult suusaradade ettevalmistamiseks. Nagu ühes eelmises uudisnupus kirjutasin, saab sellega hooldada kõiki meie spordiobjekte, teenindada võistlusi ja teha koristustöid. Seega väidan, et pr Genrihovi arvamus raha kantimise mõtetusest masina alla ei ole adekvaatne, rääkimata sellest, et korvpalliga pole masinal mingit seost. Küll aga kutsun kõiki spordihalli, kaasa elama meie korvpallimeeskonnale, mitte paljudes väikelinnades pole võimalik kohapeal oma silmaga näha kõiki Eesti ja Läti paremaid meeskondi.

Selleks korraks on siis suure vaevaga tehtud suusarajad ja uisuväljakud kadunud, loodetavasti on talv veel ees ja õiged külmakraadid ning lumi alles tulekul. Siis saavad jälle ka kohalikud elanikud nautida talispordirõõme, mis teatavasti maandab stressi ja kaitseb kurjaks minemise eest.